Resight

Aktuelt

Aktuelt om ReSight

Interessant og givende på Ada Lovelace konferanse

LillannVR1.jpg

Ada Lovelace-dagen markeres den andre tirsdagen i oktober hvert år, for å feire kvinner i STEM-fagene: science, technology, engineering and maths. For første gang i Norge ble det i år holdt en mini-konferanse for kvinner og mangfold i teknologi. Lillann forteller fra konferansen:   

Ada Lovelace (1815-1852) var en britisk matematiker og regnes som verdens første programmerer.  For initiativtager til konferansen, utvikler Patricia Aas, har motivasjonen vært å hedre kvinner som har IT-bakgrunn og jobber med programmering og teknologi til daglig, og ikke har gått videre til ledelse.  Å bruke utdannelsen sin er viktig, samt å bli i jobben selv om hverdagen er mannsdominert. Derfor avsluttet minikonkurransen med å hedre 25 kvinner med pris som tech rollemodeller i 2019. 

Mangfold i bransjen er viktig av flere grunner. Teknologi er overalt, og brukes av alle i ulike sammenhenger og settinger i livet. Da er det viktig at også de som lager teknologien representerer hele samfunnet, slik at disse perspektivene blir tatt med i utviklingen. Dette gjelder både kjønn, alder, funksjonsevne, etnisitet osv. Mangel på mangfold får nemlig konsekvenser både for hva som finnes av teknologi, hvilke muligheter de gir, eller begrensinger de har, i tillegg til hvor godt det fungerer.  Allerede finnes det flere eksempler på hvordan datasystemer og AI er forutinntatt, og stort sett er tilpasset hvite menn i alderen 25-40 år. Vi må derfor jobbe aktivt for større mangfold innenfor teknologiutvikling, også ved å løfte fram rollemodeller fra underrepresenterte grupper som viser vei.

I så måte var konferansen absolutt en suksess.  En rekke dyktige damer presenterte og gav oss unike innblikk i hva de jobber med og er opptatt av innenfor teknologi.  Det var stor spredning i feltene - alt fra bruk av spillbasert tilnærming ("Capture the flag") for å finne sikkerhetshull i løsninger, via Social Media Information Forensics, hvorfor kommunikasjon er viktig for sikkerhet, og til VR-utvikling.  Mange av områdene er kanskje i utgangspunktet langt unna hva jeg til vanlig jobber med her i Resight, men det var svært inspirerende å høre på, og jeg fikk flere gode ideer å ta med hjem. Både ting som kan benyttes direkte i jobbsammenheng, men også ting som bare var gøy. I tillegg var det en og annen tankevekker. Det hadde ikke fokus i løpet av dagen, men å høre historier om diskriminering eller at noen ofte sitter på do og gråter for å komme seg igjennom arbeidsdagen, det gjorde inntrykk på meg.

Personlig ser jeg stor verdi i å ha arenaer der man kan møte likesinnede for å heie på hverandre og lære av hverandre. Nå har vi en arena for tech-kvinner i Norge - det blir nemlig ny Ada Lovelace dag neste år, med ny konferanse og prisutdeling. Sett av datoen 13. oktober 2020.

Hele listen over årets prisvinnere finner dere her https://techwomen.no/tech-role-models-2019

PS - Det er forresten ikke bare i IT teknologi man sliter pga mannsdominanse. Visste du det er 47 prosent større sjanse for at kvinner blir alvorlig skadet i bilulykker enn menn fordi bilbeltet er testet på – og designet for – menn?

Andre kilder: 
https://techwomen.no/index.html
https://www.nytimes.com/2019/06/17/business/artificial-intelligence-bias-tech.html
https://www.digi.no/artikler/patricia-aas-arrangerer-pris-for-kvinner-som-faktisk-jobber-i-it/471216
https://www.vg.no/annonsorinnhold/plan-norge/jentekampanje/

Marit Iren Rognli Tokle fra Sopra Steria og TG:Hack om bruk av Capture the flag og etisk hacking for å bedre informasjonssikkerhet.

Marit Iren Rognli Tokle fra Sopra Steria og TG:Hack om bruk av Capture the flag og etisk hacking for å bedre informasjonssikkerhet.

Prisvinnererne (de som var tilstede under konferansen) 2019 sammen med Patricia Aas.

Prisvinnererne (de som var tilstede under konferansen) 2019 sammen med Patricia Aas.

Jentekoding.jpg
20191008_094345.jpg
Katrine Mariell Karlsen